Виж какво пропускаш, за да се справиш с болките в кръста.

Над 60% от хората в напреднала възраст страдат от тези болки. Но защо?

Всъщност болките в кръста са състояние на тялото, което ни дава ясен сигнал, че в тази област има проблем. В тази статия ще наблегна на това какво се крие зад тази болка и какви процеси настъпват в нашето

Основната причина за проблемите в кръста възниква от това, че той е междинна структура в нашето тяло. Всички натоварвания, които имаме през ежедневието, свързани дори с движението на ръцете и краката, дават отражение именно там .
тяло.

Поради факта, че областта на кръста е пряко свързана със състоянието на мускулите, които задвижват долните ни крайници, много често проблемите там не са причинени от локални, а от цялостни проблеми, които могат да се намират и в други части на тялото по-конкретно в краката.

Затова хората, които страдат от болки в кръста, имат ограничен обем на движение при навеждане, причинен поради огромното напрежение или стягане на мускулите на краката.

След всичко казано до сега, вероятно ви интересува от къде идва самата болка.

Болката в кръста се получава по причина на това, че когато мускулът се претовари, той се възпалява, удебелява и стяга. Нервите от своя страна сигнализират на мозъка ни, че там има промяна в нормалната функция на тялото, и ние изпитваме болка. Така тялото ни дава ясен сигнал, че нещо не е наред в тази област.

Естествено, всичко зависи от това коя зона е напрегната и кои нерви или рецептори са засегнати. Затова различните хора имат различни симптоми и различни оплаквания.

ВАЖНО !!!

Тялото ни винаги дава етапност на процесите, водещи до увреждане.

  • Първо винаги се започва с лека скованост в областта или схващане
  • След известен период от време ако не предприемем мерки, тялото дава по-сериозен сигнал и ние усещаме лека болка. Тя почти винаги е локална и с времето става все по-силна.
  • Следващият етап е свързан с това – колко време ние стоим в това състояние и какви мерки предприемаме за справянето с него. Обикновено болките стават все по-силни и по-остри при движение.
  • В един по-продължителен период от време, тялото започва да променя нашите естествени движения. Мускулите започват да работят по друг начин с цел ние да не усещаме болка.
    ПС: Замислете се, че след като си ударим лошо единия крак, ние започваме да куцаме. Без да се замисляме, пренасяме по-голямата част на другия крак, като за движение вече използваме съвсем друг набор от мускули. Тялото създава инстинкти за самосъхранение и компенсация, за да може да оцелее. Подобни процеси в други мускулни групи протичат и при болките ни в кръста.
  • При един от крайните етапи освен силната и остра болка, често се появяват изтръпвания, най-често по краката. Тези изтръпвания могат да стигнат чак до върха на пръстите, тъй като тук минава най-дългият нерв в човешкото тяло „nervus ischiadicus”. Това е сериозен признак, че процесът на увреждане е напреднал и състоянието на тялото ни никак не е добро. Изтръпванията водят до мускулна слабост и често крайниците започват да отслабват и да губят нормалната си функция.

Съвети как да се справяте с изброените проблеми в поясната област

Една от най-добрите превенции за справянето с този тип проблеми са ежедневните упражнения и по-конкретно упражненията за разтягане (разпускане). Когато отпуснете напрегнатия мускул и го разтегнете, това води до освобождаване на събралото се напрежение в него, от там и намаляване на симптомите.

Масажът като средство за лечение е един от най-бързите методи за справянето с болката.

За да бъде ефикасен масажът, не бива да бъде дълбок или силов, защото тялото ви ще изпадне в защитно състояние и мусулите ви ще се стегнат още повече и болката ще се усили.

Ако имате силни болки, моля, потърсете компетентно или професионално лице. Не разчитайте на ваш познат да ви помогне като „ви размачка малко”, защото зоните около кръста са изключително чувстителни и неправилното третиране може да доведе до по-силен спазъм на мускулите и увеличаване на болката.

0/5 (0 Reviews)

Leave a Reply