За мен

Здравейте,

Казвам се Николай Петров

Завърших медицинското си образование в Софийски Университет. От тогава активно се занимавам с подобряване на техниките, които използвам и начина, по който помагам на хората. В тази секция ще намерите повече информация за моето развитие.

Всичко започна, когато записах да уча “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” към Медицинския Факултет на Софийски Университет. Един от повратните моменти, който настъпи по време на моето следване, беше в началото на трети курс. Една сутрин, отивайки към факултета, се замислих защо част от пациентите, идващи при нас за рехабилитация не получават желаните резултати дори след 7 или 10 посещения. В същото време мои познати, които посещавали така наречените “народни лечители”, споделяха, че с 1-2 процедури оплакванията им отшумяват.

Реших, че преди да съдя тези самоуки хора искам да разбера с какво се отличават техните методи от тези на медицинските среди. С какво са по-добри, че хората предпочитаха тяхната помощ.

В рамките на 4 месеца издирих и се свързах с 5-ма лечители, които имаха добра репутация в тази насока. За жалост, те нямаха желание да споделят опита си с мен.

Един ден семеен познат, който живее в Гърция, се свърза с мен и каза:“Ники, знаеш ли, тук в града има една българка, която прави масажи. Графикът ѝ е запълнен целодневно за 2 седмици напред. Мисля, че тя е от хората, които търсиш”. Оказа се напълно прав. Два месеца по-късно бях при нея, изпълнен с желание да науча как и какво прави.

Баба Лили, както я наричат всички, е жена, която лекува средно между 15-20 пациенти на ден. Взела бе опита си от нейната баба, която също е лекувала хората по този начин. Най-интересното е, че тя не знае нито един термин или мускул в човешкото тяло. Но практиката, натрупана с времето, е впечатляваща.

Няма да ви лъжа, първата седмица, в която работих с нея, бях направо изумен от нещата, които тя правеше. Сякаш никога досега не бях учил анатомия. Те хората ненапразно са казали, че практиката си е друга мая.

Този мой период на “обучение” мина в рамките на 4 месеца. Нямах търпение да приложа всичко, което научих от нея. Прибирайки се в София, започнах работа като масажист и предлагах услугата “лечебен масаж”. При мен идваха хора главно с оплаквания на опорно-двигателната система.

Една есен се записах на курс по миофасциално манипулиране по метода на Стеко. Там за пръв път се запознах с т.нар. “фасция”. Тя представлява тъкан, обвиваща човешкото тяло като паяжина. Фасциалната тъкан откри нови хоризонти и беше едно от ключовите звена при мен. Това ми помогна да разбера защо масажите на баба Лили бяха толкова ефикасни.

Няколко месеца по-късно се случи нещо много интересно и запомнящо се. Имах проблеми с гърба и си запазих час при един колега, който ми беше препоръчан. При моето посещение разбрах, че този човек се казва Георги Илчев и е председател на БАБТ – Българската Асоциация по Боуен Терапия. Най-забавното беше, че при полагащото ми се време от час и половина като нов пациент, ние час и 15 мин. си говорихме за фасциите в човешкото тяло. Той повече, аз по-малко, разбира се. Важното за мен беше, че за първи път срещнах човек, който не само е чувал за тази тъкан, но имаше обширни познания за нейната структура и функция. Бях много впечатлен.

Месец по-късно вече бях записан в групата за медицински лица, започвайки моето Боуен обучение. В рамките на две години и половина посещавах различни семинари и модули на гост лектори. Накрая получих своята Боуен диплома.

 

Както всяка терапия, първите модули са въвеждащи, като отначало се учат основите. Всеки модул включва в себе си различни процедури, които целят да те запознаят с нови движения, както и да надградят предишните.

След целия този път на обучение, настъпи момент, в който успешно положих изпит, за да стана пълноправен член на Българската Боуен Асоциация и официално съм удостоверен със званието Боуен терапевт и мога свободно да практикувам тази терапия.

През 2018 г. имах възможността да работя съвместно с Георги Илчев. Практиката, прекарана с него ми даде възможност да разбера по-задълбочено как да използвам Боуен терапията и да бъда по-ефикасен в професия си.

От началото на 2019 г. съм със собствена практика в Студио NiMass.

В началото, когато хората идваха при мен, основният ми фокус бе свързан със симптоматиката и оплакванията, които те споделяха. Работех основно върху мускулите, като целта ми беше да отпусна насъбралото се в тях напрежение.

С времето започнах да забелязвам взаимовръзката между състоянието на вътрешните органи и работата на мускулите и нервите. Осъзнах, че колкото по-уплътнени и твърди са стените на вътрешните органи, толкова по-напрегнати и сковани са сухожилията, свързани с тях.

Започнах да се интересувам силно от Традиционната Китайска Медицина, където е описана взаимовръзката мускули-органи-емоции. Силен интерес имах към емоциите, които човек изпитва. Как се отразяват в човешкото тяло, как повлияват решенията, които взимаме и модулират начина на живот, който водим. Все по-ясно започнах да виждам, че симптомите са само крайният продукт, чрез който тялото дава обратна връзка. Разбрах, че това какви болки и смущения ще изпитваме зависи от това какви емоции минават през нашето тяло, независимо дали са осъзнати или не.

И така моята работа продължи. За моя радост и късмет в началото на 2021 г. се запознах с д-р Дончо Лисийски, който лекува по системата на Универсалното Лечебно Дао (Universal Healing Tao System), създадена от Мантак Чиа. Изключително съм му благодарен за споделената информация, свързана с Китайската Медицина, акупунктурата, пулсовата диагностика, диагностиката по езика, даоистките медитации и лечебни практики, и не само. Дончо Лисийски се появи в моя живот в точното време, за да структура и оформи всички неща, които бях прочел за Kитайската Mедицина.

Моята практика и разбирането ми за процесите в тялото оформиха метода NiMass.