За мен

Здравейте,

Казвам се Николай Петров

Завърших медицинското си образование в Медицинския факултет към Софийски Университет. От тогава насам се занимавам активно с подобряване на техниките, които използвам и начина, по който мога да помагам на хората. В тази секция ще намерите повече информация за моето развитие.

Всичко започна, когато записах да уча медицинска рехабилитация към Медицински Факултет на Софийски Университет. Като всяко начало, нещата бяха много интересни, нови и като всеки един нов студент, ти се иска всичко да научиш. Един от повратните моменти, който настъпи при моето следване, беше около началото на трети курс. Отивайки към факултета една сутрин, се замислих защо пациентите, които идват при нас за рехабилитация от 7 до 10 посещения, не получават желаните резултати, а някои мои познати, които бяха ходили при така наречените ”народни лечители”, споделяха, че с 1-2 процедури им решават оплакванията.
Това беше момента, в който реших, че преди да съдя, че тези хора са самоуки и необразовани, първо ще видя с какво се отличават от медицинските среди, за да има хора, които предпочитат тяхната помощ.
В рамките на 4 месеца се свързах с 5 такива лечители, които имаха добра репутация в тази насока, но желанията им да споделят опита си с мен беше нулев.

Един ден наш семеен познат се свърза с мен и каза – “Ники знаеш ли, че тук в града има една българка (понеже той живее в Гърция), прави масажи и графикът й пълен по цял ден за 2 седмици напред. Мисля, че тя е от хората, които търсиш”. Така и стана. Два месеца по-късно бях при нея с желанието да науча какво прави.

Няма да ви лъжа, че първата седмица, в която работих с нея, буквално бях толкова впечатлен от нещата, които тя правеше, че сякаш никога досега не бях учил анатомия. Те хората не напразно са казали, че “практиката си е друга мая”.

“Баба Лили”, както я наричат всички, е жена, която беше на 61г. (в момента на запознанството ни) и лекува средно между 15-20 пациенти на ден. Това наистина това беше самоука жена, взела опита си от нейната баба, която също е лекувала хората по този начин и най-интересното от цялата история е, че тя не знае нито един термин или мускул в човешкото тяло, но практиката натрупана с времето беше впечатляваща. Мисля, че от тук нататък коментарите ми са излишни.

Този мой период на “обучение” мина в рамките на 4 месеца.
Прибирайки се от там, реших, че първото нещо, което трябва да направя, е да започна да използвам това, което бях научил и придобил от нея.
Интересното от цялата работа е, че в един момент и аз не знаех научно защо тялото реагира на определени движения по този начин.

Една есен се записах на курс по миофасциално манипулиране по метода на Стеко.Държа да подчертая, че този курс лично за мен  беше изключително полезен от информационна гледна точка. Там за пръв път се запознах с т.нар. “фасция” (от лат.), което представлява тъкан, обвиваща човешкото тяло като паяжина. Това беше едно от ключовите липсващи звена при мен, което ми даде огромен поглед защо масажите на баба Лили бяха толкова ефикасни.

Няколко месеца по-късно се случи една много интересна и запомняща се случка. Бях си запазил час при един колега, който ми беше препоръчан, понеже имах проблеми с гърба. Този човек при моето посещение разбрах, че се казва Георги Илчев, който е председател на БАБТ – Българската Асоциация по Боуен Терапия. Най-забавното в ситуацията беше, че при полагащото ми се време от час и половина като нов пациент ние час и 15 мин. си говорихме за фасциите в човешкото тяло. Той – повече, аз – по-малко, разбира се, но важното за мен беше, че за първи път срещнах човек, който не само е чувал за тази тъкан , но имаше по-обширни познания за нейната структура и функция и веднага се впечатлих.

Месец по-късно вече бях в групата за начинаещи, започвайки моето Боуен приключение.

Боуен терапията определено се различава от всички други терапии, защото нейния курс на обучение включва 12 модула, които се изкарват в рамките на 3 години и половина, което си е направо като “висше образование”.

Групата, в която започнах беше за медицински лица, където се говори повече с термини и дискусиите бяха много по-комплекси и пълни с информация и анатомия.

Както всяка терапия, първите модули са въвеждащи, като отначало се учат основите. Всеки модул включва в себе си различни процедури, които целят да те запознаят с нови движения, както и да надградят предишните.

След целия този път на обучение, настъпи момент, в който успешно положих изпит, за да стана пълноправен член на Българската Боуен Асоциация и официално съм удостоверен със званието Боуен терапевт и мога свободно да практикувам тази терапия.

През 2018г. имах възможността да работя съвместно с Георги Илчев, председател на Българската Боуен Асоциация. Практиката, прекарана с него ми даде възможност да разбера по-задълбочено как да използвам Боуен терапията и да бъда по-ефикасен в нашата професия.

От началото на 2019г. съм със собствена практика в Студио “Nimass”. 

Фасциалната тъкан откри нови хоризонти за мен. Откакто се запознах с нея, активно инвестирам време в това да усъвършенствам как най-ефективно мога да помагам на хората, използвайки Боуен терапията и лечебния масаж. Разнообразието от пациенти ми позволява да използвам тези 2 терапии по един нов и иновативен начин.