За терапията

Какво представлява техниката Боуен?

Техниката Боуен е холистичен метод подпомагащ цялото тяло, чиято цел е да го стимулира самò да възстановява своите функции. Правят се леки движения върху кожата, като се цели да се стимулира вегетативната нервна система, която отговаря за по-голямата част от функциите в нашето тяло. Отличителна черта на терапията е, че има паузи между самите движение в рамките на 2-3 минути. Те са неизбежна част от сеанса, защото тялото прави промените, които му задаваме, в интервали. Това означава, че за да се постигне резултата, който търсим, паузите са също толкова важни колкото са движенията. Пациентите често изпадат в дълбока релаксация поради активирането на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за възстановяването на тялото. Някои наричат Боуен  „ хомеопатията на мануалната терапия” или „медицината на бъдещето” . Терапията е полезна при изключително голям брой заболявания свързани с опорно-двигателния апарат, хормонални нарушения, стомашно-чревни разстройства и много други.

Историята на Боуен терапията

Техниката Боуен започва своето развитие през 50-те години на ХХ век в Джилонг, Австралия. Името, с което се свързва, е Томас Амброуз Боуен. Интересен факт за него е, че е нямал предишна квалификация в каквато и да е медицинска сфера. Той е имал огромното желание да помага на хората. Цял живот е твърдял, че неговата работа е „Дар от Бога”. През 1975г. щата Виктория прави проучване и заключва, че средно на година клиниката на г-н Боуен е посещавана от около 13 000 регистрирани човека, което средно на ден прави 35, но всички твърдят, че броят им е много повече . Том Боуен, освен работата си, е имал и друга клиника, където е работел с деца, инвалиди и общински работници. Самият той не е знаел как да обясни голяма част от нещата, които прави, затова започва да се интересува от остеопатия през останалата част от неговия живот. Няколко години преди неговата смърт в клиника му се обучават 6 човека, които той е преценил, че имат нужния усет, за да разберат техника и да я запишат.

Томас Амброуз Боуен​

Хората, които разпространяват начина му на работа след неговата смърт, са Ози и Илейн Ренч (съпругата на Ози). Те се запознават през 1974г. на Националната здравна конференция в Аделиада, Австралия. Когато Ози отишъл да се запознае с г-н Боуен и да го попита дали може да научи нещо от него, той му отговорил – „ Чакам те сряда в клиниката си в 9:00 часа”. Това бил целият разговор.

Близо 3 години Ози прекарва в това да запише и изучи движенията и начина на работа на Том Боуен. След което започва работа в собствената си клиника.

След смъртта на г-н Боуен през 1982г. Ози и Илейн, отдадени на запазването на техниката и осигуряване на обучение в нейната оригинална форма, създават Австралийската Академия по Боуен терапия – Боутек през 1987г. От тогава до сега разпространяват неговия метод на работа и обучение на стотици желаещи, които искат да се докоснат до тази метод.

Телефон

087 899 5301

Адрес

Кв, ul. "Mitropolit Avksentiy Veleshki" 49, 1220 Sofia

Запази час

Запазете вашия час сега!

Как работи ?

Освен вегетативната нервна система, която споменахме, се активират и други механизми като:

  • стреч рефлекса – много движения се правят, в мястото на залавяне или в основата на мускула, където се намират рецепторите, информиращи нервната система за състоянието на тялото.
  • фасция – тъкан, която през последните години придоби огромна популярност. Боуен движенията се правят върху повърхността и в дълбоките слоеве на фасциалната тъкан. Тя играе ключова роля, защото служи като паяжина, която събира всички структури под един „покрив”, като нерви, кръвоносни съдове, лимфни съдове, мускули, сухожилия и др.
  • акупункурни точки и меридиани – много движения припокриват акупунктурните точки, а някои дори пресичат два или три акупунктурни меридиана от Китайската медицина.
  • лимфна система – някои Боуен процедури дренират лимфната система, която често е причина за оток на ключови зони в тялото, като гърди, шия, подмишници, слабини и др.

За какво е полезна?

Боуен терапията е полезна при изключително голям брой заболявания, като проблеми на опорна-двигателен апарат, хормонални нарушения, храносмилателно-чревни разстройства, главоболие и много други. Един от малкото методи, които могат да се похвалят, че повлияват добре често срещани бебешки нарушения, като колики, запек, запушени слъзни канали, страбизъм и др. Целият доклад на Българската Асоциация по Боуен Терапия (БАБТ) за бебешкия Боуен и неговата ефективност може да намерите тук –> .

Контраиндикацията на терапията са изключително малко.

Разлика между масажите и Боуен

Има няколко неща, които отличават Боуен като техника:

Първото от тях са паузите – във всеки Боуен сеанс след като терапевта направи няколко движения по тялото, се дава пауза в рамките на 2-3 минути, за да може тялото да нанесе промените, които сме му задали. Или казано на кратко, колкото са важни движенията, които ще направим, толкова и самите паузи.
Второто от тях са движенията- всяко Боуен движение е изключително индивидуално, като в себе си включва три елемента. Изтегляне повърхността на кожата, провокиране и прехвърляне на структурата, върху която искаме да въздействаме. Това го отличава от всички други мануални терапии.

Третото от тях е, че се разчита изцяло на това тялото да внесе промените, които сме му задали. Точно затова паузите са неизбежна част от всеки Боуен сеанс. Това е времето, в което движенията, които сме направили дават отражение върху тялото.

Четвъртото е ,че голяма част от сеансите са насочени към това да се активира парасимпатиковата нервна система, защото тя е отговорна за релаксацията и възстановяването на нашето тяло.

3.8/5 (8 Reviews)